Zara- Pak Histori

Zara eshte nje qytet mjaft i lashte. Ai eshte themeluar nga fisi ilir Liburnët në shekullin e 9-te para Krishtit. Ky qytet turistik është i vendosur në një pozitë të volitshme gjeografike në pjësën qendrore të të bregdetit të Detit Adriatk. Ai eshte i mbrojtur nga arqipelagu i ishujve të Zarës dhe nën ndikimin e detit, që ndikon dukshëm në zhvillimin e turizmit dhe transportit detar. Popullsia e Zarës e përbëhet nga Kroatët (90%), Serbët (3%), të tjerët (7%, ketu hyjne Shqiptarët, Boshnjakët dhe Italianët.)

Universitet i Zares konsiderohet si Universiteti i parë dhe më i vjetri në territorin e Kroacisë. Ai u themelua ne vitin 1396 nga Gjon Durrsaku.